Arbete på hög höjd-kurser

Svindlande kunskaper

En kurs i Arbete på hög höjd går igenom de många risker som finns med höghöjdsarbete beroende på höjd, ställning, väder- och andra förhållanden. Om din arbetsplats ofta innebär arbete på höga höjder behöver du veta vad som krävs av dig för att kunna utföra ditt jobb regelrätt.
Visar 1-25 av 50 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 50 träffar
1
2

Mer om arbete på höjd

Med höghöjdsarbete brukar man prata om ett jobb eller en tjänst som utförs på en höjd över 2 meter. Det är många jobb som kräver att du kan jobba högt upp i luften. Detta kan vara under förhållanden som ytterligare påför fler risker. Som hala arbetsytor, lite till ingen säkring, rangliga eller obekväma arbetspositioner och arbeten med farligt material eller utrustning som t.ex. elektrisk utrustning. Vare sig du är elektriker eller träarbetare, om din arbetsplats ibland eller ofta förekommer på höjd är det av stor vikt att du har rätt medel för att hantera ditt jobb.

Fallolyckor är ett stort problem inom dessa yrkesgrupper. Det är den vanligaste skadan och dödsorsaken inom byggbranschen. Socialstyrelsen har gjort en uträkning som säger att fallolyckor kostar landsting och kommuner så mycket som 11,1 miljarder kronor årligen och då är kostnaderna för primärvården inte inkluderade. För att inte tala om den faktiska faran med fallolyckor. Årligen skadas 70 000 personer i fallolyckor och över 1 000 personer dör. Det bör då tilläggas att i den siffran är olyckor utanför arbete och äldre inkluderat. Men att fallolyckor har allvarliga konsekvenser på eller utanför arbetet är entydigt!

 

Regleringar och utbildningskrav

Vid arbete på en höjd av 2 meter eller högre kräver arbetsmiljöverket att du har ett fallskydd som ska hindra dig från fallskada. Enligt Arbetsmiljölagen (AFS 2001:1, AFS 2001:3) är arbetsgivaren skyldig att se till att du har rätt kunskaper för att kunna hantera det fallskydd som hen också måste bistå dig med. Med andra ord att du har gått en fallskyddsutbildning.

Här är några exempel på fallskyddsanordningar som potentiellt kan rädda ditt liv om olyckan är framme.

  • Fallskyddsräcken: ett fast räcke ca 1 meter höga som hindrar fall från t.ex. ett tak.
  • Ställningar: en ställning som monteras på ett säkert och korrekt sätt. Se ställningsbyggnadsutbildningar för mer information.
  • Arbetsplattformar: kan innebära kranar, liftar och andra lyftredskap.
  • Skyddsteckning: har som användning att täcka riskzoner som till exempel ett hål i ett tak.
  • Skyddsnät: ett skyddande nät som vid fångar upp dig mjukt vid fall.

För att läsa mer om dessa och andra säkerhetsföreskrifter hänvisar vi till Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

Arbete på höjd-utbildning

I vanliga fall kallas dessa utbildningar för ”fallskyddsutbildning”. I en sådan utbildning kan du förvänta dig att få lära dig om olika risker med yrken som utförs på höjd. Men också hur du ska använda de olika fallskydd som står till ditt förfogande för att göra din arbetsplats dräglig och säker.

I en vanlig höghöjdsarbetes-kurs går man igenom det mesta som du behöver kunna. För dig som behöver mer specifika kunskaper inom till exempel ställningsbyggnad, hittar du ställningsbyggnadskurser här. För dig som är mer intresserad av liftutbildningar så finns dem här.

Detta är några av de vanligast förekommande punkterna i en arbete på höjd utbildning.

  • Hur jobbar du ergonomiskt på höjd?
  • Väderleken.
  • Självsäkring, -hur gör man?
  • Riskhantering och bedömning.
  • Lagar, reglering och normer.
  • Användning av olika fallskydd.
  • Självevakuering över kant.
  • Räddning.

Fall inte ner, utan trilla upp till nya medel!

Källor: Socialstyrelsen & Arbetsmiljöverket.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer