Förebygg och bemöt utagerande/hotfulla beteenden

Durewall institutet AB, Distans (+1 orter)
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning, Öppen utbildning
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning, Öppen utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Förebygg och bemöt utagerande/hotfulla beteenden


Som personal kan man ibland bli utsatt för situationer som upplevs som obehagliga, kanske t o m hotfulla. Det är då viktigt att, dels ha en förståelse för vad som utlöser ett våldsamt beteende för att kunna undvika dessa situationer, dels känna trygghet i att veta att om jag hamnar i en fysisk situation så kan jag skydda både mig själv och personen i affekt.

Att behöva bo och leva under förutsättningar som mer eller mindre innebär att vara i beroendesituation är per definition begränsande.  Det inskränker personens möjligheter till autonomi och begränsar hens integritet och välbefinnande.

Dessa förutsättningar ställer höga krav på personalens medvetna bemötande.

Alla människor är i behov av att få uppmärksamhet, bli sedda och bekräftade för den de är.  Vi behöver därför bemöda oss att ta tillvara på tillfällen för uppskattning och beröm. Därför ingår det som en stor och inledande del i våra utbildningar att prata om förståelse, värdighet, autonomi och integritet och vad det kan innebära att känna sig begränsad, både i miljö men i vissa fall också av till exempel en funktionsvariation eller en livssituation.

Grunden för ett gott bemötande är att aktivt bygga tillitsfulla relationer genom engagemang, genuin nyfikenhet, empati och inlevelse. Och för att bemötandet skall vara förutsägbart både för personen men också för personalen så krävs det att vi har ett gemensamt förhållningssätt i arbetsgruppen och att vi är överens om ”huret” och vägen till en trygg kultur på arbetsplatsen

Målet med denna utbildning är att deltagaren ska få kunskaper i vilka mekanismer som utlöser en hotfull eller våldsam situation, samt hur man med hjälp av kroppsspråk, känslorelaterat förhållningssätt och bemötande kan förebygga och bemöta dessa beteenden. Om en fysisk situation ändå uppstår så ska kursdeltagaren ha fått en inblick i hur man kan skydda sig själv utan att kränka eller skada personen i affekt.

I utbildningen varvar vi teori och praktiska övningar både kring bemötande och mjukt självskydd. Utbildningen ger verktyg som är direkt användbara i arbetet. 
Vi anpassar innehåll och praktiska moment till gruppens behov och arbetssituation.

Företagsanpassad utbildning.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

2021

  • Företagsanpassad utbildning
  • Sverige

Kontakta oss för mer information

  • Öppen utbildning
  • Distans

Målgrupp

För dig som arbetar inom psykiatri , gruppboende, särskolor, personlig assistans m fl och som i ditt arbete möter personer där t ex ångest och frustration kan leda till ett utagerande/utmanande beteende. Även för anhöriga.

Kursinnehåll

Exempel på hur en kursdag kan se ut:

Kort presentation av föreläsare och kursdeltagare 

Probleminventering 
Kursdeltagarna får berätta vad de upplever i sin vardag kring den aktuella problematiken. Detta ligger sedan till grund för det fortsatta arbetet under dagen.

Orsaker
Hur och varför uppstår utagerande situationer? Vi tittar bl a på sambandet mellan ångest och aggression, integritet och autonomi. Viktiga begrepp i det förebyggande bemötandet

Hur kan jag förebygga att situationen uppstår med mitt eget bemötande, tal och ton och med kroppsspråket?

Personligt bemötande och trygghetsskapande förhållningssätt 
Ett konfliktdämpande/ lågaffektivt bemötande. Vad är det?

Förebyggande säkerhetstänkande: 
Att förebygga incidenter genom planering av arbetsmoment, den fysiska miljön, rutiner mm.

Konfliktdämpande kommunikation
För att undvika att en situation eskalerar använder vi en samtalsteknik som dämpar och ger kontroll och skapar en win-winsituation.

Handkunskap
hur använder jag mina händer som ett positivt redskap i bemötandet? Vad förmedlar jag via mina händer?

Mjukt självskydd
Att kunna skydda sig med enkla tekniker utan att göra illa eller kränka personen i affekt. Skydd mot exempelvis: Slag, bett, grepp i handleder/fingrar/ och strypgrepp, hårtag/klädtag. Vi övar praktiskt på hur man kan agera och skydda sig och personen som utagerar.

Nödvärnslagen
Vi går igenom de delar som är relevanta för kursdeltagarna.

Upplägg

Utbildningen anpassas utifrån er arbetssituation.

Fokus på förebyggande bemötande och scenariobaserade övningar.

Tid & plats

Utbildningen genomförs på plats hos er.

Examen, diplom m.m.

Kursintyg ingår.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Förebygg och bemöt utagerande/hotfulla beteenden, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 99 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Anneli Gustavsson
20 mar 2024

Att små enkla medel gör så otroligt stor skillnad! Önskar att alla fick gå denna utbildning! Tack!

5/5
Sara Alsén
01 feb 2024

Jag tycker att föreläsaren var jättebra att få oss att känna oss bekväma och våga berätta och prata. Det kan vara en konst tycker jag när man är på kurs. Föreläste på ett intres...

Visa mer
5/5
Ann-Charlotte Alvarsson
01 feb 2024

Oerhört lärorikt även om man har över 30 års erfarenhet ! Fick mycket nytt att tänka på ! Tack för tre fantastiska dagar !

Durewall institutet AB
Box 5243
402 24 Göteborg

Våra utbildningar gör skillnad. 

Durewall Institutet är ett väletablerat nationellt kunskaps- och utbildningscentrum inom bl a förflyttningskunskap, bemötande och självskydd.Som Sveriges äldsta och mest erfarna utbildningsverksamhet inom arbetsmetodik erbjuder vi utbildningar och kompetenshöjande insatser.Vi genomför öppna utbildningar, instruktörsutbildningar och föreläsningar i hela Sverige. Vi genomför även...

Läs mer om Durewall institutet AB och visa alla utbildningar.

Highlights